luni, 9 mai 2011

A man fell in a hole(parable of humanity)

A folosi sau a irosi creierul ?!

   Dacă nu-ţi foloseşti creierul şi dacă nu eviţi beţiile, te găseşti literalmente în pericolul de a-ţi pierde creierul. Tinerilor, ca să vă păstraţi capacitatea mentală gândiţi-vă acum la efectul alcoolului! 
   Potrivit unui raport apărut în Jurnalul Medical Britanic, băuturile tari reduc masa creierului. Creierii alcoolicilor puşi sub analiză cântăreau în medie cu 105 grame mai puţin decât ai celor care nu consumau alcool. 
   Legătura dintre consumul de alcool şi pierderea materiei cenuşii a fost bănuită de ceva vreme, dar cercetările recente ale unor oameni de ştiinţă din Australia au dovedit clar acest lucru. Ei au examinat creierii a 44 de oameni care au murit la o vârstă medie de 58 de ani. Jumătate din aceştia băuseră serios timp de treizeci sau patruzeci de ani, iar creierii lor cântăreau cam 1315 grame comparativ cu greutatea normală de 1420 de grame. Cu câteva secole în urmă, Shakespeare spunea: „O, Doamne, oamenii îşi pun un vrăjmaş în gură care le fură minţile...”
   Cu câteva milenii în urmă, Solomon spunea: „Ascultă, fiule, şi fii înţelept [...].Nu fi printre cei ce beau vin [...]. Căci beţivul şi cel ce se dedă la îmbuibare sărăcesc [...].” (Proverbele 23:19-21) Aceste versete ne avertizează, în partea finală, cu privire la costul ridicat – din punct de vedere economic – al beţiei, al băuturilor tari (sărăcirea). Dar verbul „a sărăci” se poate referi şi la împuţinarea celulelor creierului.
   De fapt, o persoană pierde circa 10.000 de celule de fiecare dată când se îmbată. Iar celulele nervoase nu se mai refac. Pielea, ficatul, celulele din sânge se pot regenera, dar celulele din creier, o dată pierdute, nu mai pot fi înlocuite. Cu alte cuvinte, fiecare duşcă îl apropie pe om de senilitate. 
   Şi nu doar băutorii consecvenţi suferă degradări ale materiei cenuşii. În alte studii, au fost testaţi dactilografii profesionişti, iar greşelile pe care le-au făcut au crescut cu 40% după ce au luat doar mici cantităţi de alcool. 
   Dar cele mai multe greşeli de dactilografiere nu cauzează oase rupte, paralizii ale coloanei vertebrale sau moarte. Însă greşelile de la volan pot cauza moarte. Pentru a fi mai precişi, în 2004, s-au înregistrat în Statele Unite aproape 17.000 de accidente de circulaţie cauzate de consumul de alcool. În plus, aproape un sfert de milion de oameni au fost răniţi în accidente ce implicau şi consumul de alcool. 
   Alcoolul afectează şi memoria. Testele au arătat că după consumarea a trei sticle de bere, capacitatea memoriei scade cu 13%. 
   Efectul alcoolului asupra capacităţilor mentale ale omului de a gândi şi de a vorbi se poate observa cu uşurinţă de orişicine la o persoană care a avut de-a face cu alcoolul sau băutul. Solomon a scris despre bâlbâielile şi certurile pe care le stârneşte consumul de alcool (Proverbele 23:29) şi îl avertizează pe cel care bea: „Inima îţi va vorbi prostii” (Proverbele 23:33). 
   Efectul final şi catastrofal al alcoolului este moartea. Alcoolicii trăiesc în medie cu zece până la doisprezece ani mai puţin decât ceilalţi oameni. Şi nu sunt afectaţi doar oamenii mai în vârstă. Consumul de alcool reprezintă una din cauzele majore ale morţii tinerilor cuprinşi între 15 şi 24 de ani. 
   Dar beţiile şi îmbătarea provoacă ceva mai grav decât distrugerea celulelor creierului, pierderea memoriei şi a vieţii însăşi. Potrivit Bibliei, duc la pierderea sufletului! Galateni 5:21 afirmă foarte clar că „cei ce fac astfel de lucruri, nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu.” Îndemnul de a evita consumul de alcool este repetat în 1 Corinteni 6:10, Efeseni 5:18 şi în multe alte referinţe biblice. 
   În perioada goanei după aur, în partea de nord a regiunii Ontario (1909), Sandy McIntyre a descoperit celebra mină care acum îi poartă numele. A vândut-o cu 25 de dolari de care avea nevoie pentru a-şi cumpăra lichior. Mulţi ani mai târziu, încă îşi mai petrecea timpul prin taverne şi cârciumi, în timp ce mina descoperită de el producea aur în valoare de 230 de milioane de dolari!
   Acesta e un schimb tipic alcoolismului. Cel care bea este întotdeauna cel care va pierde. Dar cel care bea „apa vie” pe care Isus o oferă fiecărui suflet însetat este întotdeauna câştigătorul. Mântuirea, pe care Isus a asemănat-o cu „apa vieţii”, este gratis, adevărată şi veşnică.
   Nu sfârşi ca un învins dependent de alcool. Priveşte la Domnul! El te va păzi de moarte şi îţi va da apa vieţii.
                                                                                din Sămânţa Adevărul de-Howard Bean